Een optimist is iemand die vertrouwt op de goede afloop. Soms op basis van direct beschikbare feiten, maar veel vaker blindelings. Want ook blindelings heeft een eigen feitenmateriaal, doorgaans gestoeld op die combinatie van kansberekening en een inschatting van worst case scenario’s. Iedereen vertrouwt blindelings, aan de lopende band. Je bijt in iets uit een plastic zak en vertrouwt erop dat het echt een boterham is. Je schenkt je glas vol uit een pak dat door een wildvreemde in een winkelkoelvak was gezet en gelooft zonder vragen wat erop staat: melk. Je stopt de pillen van de apotheker in je mond, je rijdt door een groen licht in het vertrouwen dat het in de zijstraat op rood staat, je levert je kind af op school en rijdt onbezorgd weg, en je gaat er vanuit dat de handdoeken in de hotelkamer schoon zijn, en niet alleen omdat ze schoon ruiken. Je gaat slapen en je verwacht de volgende ochtend wakker te worden.
Dat is optimisme op basis van een intuïtieve kansberekening. Want hoewel vast wel eens ergens een boze bakkersjongen een scheermesje in een brood verstopte, een lading melk opgeloste strychnine zou kunnen bevatten, en nu en dan een automobilist rijdend een sms’je verstuurt en daardoor het rode stoplicht niet ziet, gaat het veel vaker wel goed. Heel veel vaker. In 2020 aten in Amerika 327 miljoen mensen elke dag brood, zestig broden dat jaar per hoofd van de bevolking, dus in totaal bijna twintig miljard verkochte broden. Niemand rapporteerde de vondst van iets scherps. Wel in pizzadeeg - een paar kilometer bij mij vandaan in Maine verstopte een ontslagen werknemer dat jaar scheermesjes in kant en klaar deeg, maar hij werd betrapt.
Mensen maken aanhoudend rekensommen in hun hoofd. Vrijwel alle vliegtuigen landen veilig. Bijna elke kilometer die je in je leven aflegt voltrekt zich zonder brokken. De meeste huizen branden niet af. De man of vrouw in het blauw op straat is echt een politieagent en geen bedrieger. De bliksem slaat elders in, niet bij jou. Het aantal baby’s dat in de wieg sterft laat zich niet uitdrukken in procenten, maar in één promille. En inderdaad heb je alle reden om te verwachten dat jijzelf, net als circa acht miljard anderen, morgenochtend weer wakker zal worden: je sterftekans is 1 op de 170.000. Dat staat gelijk met één pechvogel in vier volgepakte voetbalstadions, en hoe jonger je bent, des te hoger je ontwakingskans is. Gewapend met die kennis, soms niet meer dan een gewettigd maar vaag vermoeden, beoordeelt een mens de eigen kans dat de dingen vandaag goed zullen aflopen op basis van een gegrond optimisme.
Copyright © 2022—2024 Willem Meiners - All Rights Reserved. // Developed by AvH Graphics
History is written by optimists & so is the future